Referințe

Referinţe pe Internet

– Trei portaluri culturale de frecventat: Thymos: puzzle cultural, România culturală şi LiterNet.ro (doro.weblog.ro/2006-8-1.html, 1 august 2006)

– Cei care doresc expunere mai mare şi mai eficientă la limba română scrisă curent în România pot beneficia de revista a lui Alin Cristea. Sunt fragmente interesante din articolele apărute în principalele reviste culturale din Ro. Limba folosită este, de regulă, complexă, ca vocabular şi construcţie a frazelor. Altă „revistă” a domnului Cristea (tot gratuită) conţine mici prezentări ale filmelor săptămânii de pe posturile de pe cablu şi de pe câteva TV care nu se difuzează pe cablu. Fără ea, aş fi pierdut multe filme bune (ultimul a fost „Arca rusească”, de la TVR Cultural; văzusem filmul la Arte, dar nu chiar de la început). (proz.com, 24 noiembrie 2006

– Inconturnabilul Alin Cristea realizează din decupaje bine alese o retrospectivă culturală a anului 2006 pe site-ul Thymos: puzzle cultural. […] Tot mulţumită acestei retrospective am descoperit revista online Egophobia. (prolibro.wordpress.com/2007/01/, 28 ianuarie 2007)

– Un blogger orădean cu simț civic, Alin Cristea, a editat și tipărit trei numere din publicația dedicată acestor evenimente intitulată ‘Jurnal de protest’, 8 pagini color, numere apărute în 3, 5 și 7 februarie, cu grupaje de fotografii de la protestele din Oradea, citate, scurte comentarii, chiar și o pagină cu copii la protest și necuvântătoare. Toate cele trei ediții sunt postate pe site-ul Oradea culturală. (agerpres.ro, 7 februarie 2017)

– Cel mai bun jurnalist creştin al momentului în România (Mihai Chiriguţ, redactor-şef revista Paşi, comentariu pe adoramus.ro, 11 august 2006)

– Prin intermediul internetului a trimis mii de mesaje informative creştinătăţii române din întreaga lume (Caius Obeada, editor Publicatia Baptistă de Apologetică – voxdeibaptist.com, martie 2007)

– Merită cu prisos titlul de Evangelical Media Champion (Mihai Ciucă, grupul de discuţii Confesionala, 17 martie 2007)

– Cel mai cu vechime jurnalist evanghelic în spaţiul virtual (Daniel Bulzan, Director Asociaţia Cuvântul Scris, care organizează taberele de jurnalistică de la Păltiniş, bulzan.wordpress.com, 9 august 2007)

– Unul dintre cei mai “bătrâni” pe internet (din lumea evanghelică românească – iar cine nu crede să citească pe Alin Cristea) (Eduard Orăşanu, editorul SSJ – prima revistă electronică din mediul evanghelic românesc, 1999-2003, comentariu pe blogul La Rotundu, 24 noiembrie 2007)

– Rodica Bogdan: Am blog pentru că m-a convins Alin Cristea să îmi fac unul. (adamaica.wordpress.com, 5 octombrie 2007)

(Precizarea mea: Blogul Adamaica e probabil cel mai elegant blog evanghelic.)

– Vasile Tomoiagă: Blogul de informare Clujul Evanghelic a fost lansat în septembrie 2007 la sugestia lui Alin Cristea (confesionala.ro, thymos.ro, rotundu.wordpress.com) cu scopul de a găzdui imaginile şi informaţiile despre bisericile evanghelice din Cluj-Napoca pe care le-am adunat (incomplet) spre folosul proiectului Omul Evanghelic. (clujulevanghelic.ro, 13 decembrie 2007)

– Doru Ted Pope: Blogul meu a început ca un exerciţiu de informare adresat mai ales micii comunităţi de români căreia îi sunt pastor. Îmi cunosc măsura și locul și știu că sunt „mărunt” și în comparație cu condeiurile altor bloggeri din spațiul evanghelic, cum ar fi Marius Cruceru, Daniel Branzei, Dănuț Mănăstireanu, Alin Cristea, Dan Spaniard, Adamaica, Ionatan Piroşca, ca să numesc doar câțiva dintre ei. Ei au fost ca și dvs. [bastrix.wordpress.com] un etalon și o motivație pentru mine. (dorupope.com, 15 decembrie 2007)

– Laurențiu Balcan: Alin Cristea are un stil aparte de a spune lucrurile, șocant pentru mintea noastră de evanghelici, neevlavios de multe ori, dar este unul dintre puținii oameni care au imaginea de ansamblu asupra mediului evanghelic online… (penticostalul.wordpress.com, 3 martie 2014)

– Marius Teodoru: Alin Cristea a stârnit (mereu) mai mult interes decât toți politicienii care au trecut (sau nu) prin UEO [Universitatea Emanuel Oradea] (22 octombrie 2014, comentariu pe contul Facebook al lui Dan Botică)

– Corneliu Constantineanu: Alin Cristea, patriarhul blogurilor evanghelice (2014)

– Sebastian Văduva: A guru of media (16 aprilie 2015)

– Ionel Tuţac: Alin Cristea, cel mai celebru blogger evanghelic din România. (28 mai 2015)

– Cătălin Dupu: Alin Cristea, arhivarul evanghelicilor romani. Cu o tenacitate olimpică, acesta arhivează tot ce prinde, bun sau rău, din mijlocul creștinilor evanghelici de la noi spre folosul comunității. (catalindupu.wordpress.com, 29 iunie 2015)

– Nicolae Geantă: Alin Cristea, mogulul presei evanghelice (19 iulie 2015)

– Cătălin Vasile: Pentru mine ești sursa de informare zilnică. (Comunicare pe Facebook, 5 octombrie 2015)

– Emanuel Adrian Sârbu: Alin Cristea, neobosit luptător al lui Hristos in mediul virtual. (29 octombrie 2019)

– Sali Sabri: Apreciez capacitatea-ți intelectuală și informațiile folositoare pe care le oferi / distribui din lumea evanghelică română de pretutindeni. Apreciez și disponibilitatea ta în a relaționa cu oamenii. Cu tine se poate discuta ore în șir fără plictis.

– Marius Cruceru: Alin are o inimă mare, dacă este nevoie să ajute, merge unde este nevoie, nu se dă în lături să sară în ajutor, fie că asta înseamnă să doneze sînge, fie că trebuie echipă de lucru la vreo ajutorare. […] Alin poate fi un partener de discuție excelent. Are curiozități, întrebări și o neliniște a spiritului continuă, o sete de cunoaștere nestăvilită. Poate improviza pe moment în dialog, ceea ce ajută la dinamica discuției. (mai 2010)

– Felix Marţian: Gândindu-mă la Alin Cristea îmi vine în minte imaginea unei locomotive. Și nu una obișnuită, ci o megalocomotivă trăgând o garnitură uriașă. O garnitură impresionantă nu doar prin dimensiuni ci și prin carate. Prin valoare. Este trenul blogurilor în care strălucește spiritul său. (6 iulie 2016)

– Marius Silveșan: Ești o sursă credibilă de informații. (19 noiembrie 2016)

– Marius Silveşan: Mulţumesc şi lui Alin Cristea, care m-a îndemnat să intru în lumea virtuală prin crearea în vara anului 2009 a site-ului istorieevanghelica.ro, prin intermediul căruia am putut să intru în contact cu o comunitate interesată de probleme teologice și istorice. (Bisericile creștine baptiste din România: între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965), 2012)

– Beniamin Fărăgău: Spuneți sănătate lui Alin Cristea, casei lui și tuturor din biserica în care i-a așezat Domnul. Fie ca focul iubirii de Dumnezeu, pe care îl văd arzând în el de când ne cunoaștem, să-i aprindă pe mulți alții din jur. (Epistola lui Pavel către Romani, 1999)

Din aprecierile primite prin email

Iosif Țon (cel mai cunoscut baptist / evanghelic român): Este incontestabil ca ai darul scrisului si enorma putere de munca. (octombrie 2014)

Sorin Vieru (filozof, profesor la Facultatea de Filozofie la Universitatea din Bucureşti.): Am vazut ca revista@ si No comment-urile merg bine si imi va face intotdeauna placere sa le (re)vad. inca odata, felicitari pentru activitatea d-voastra. (martie 2003)

Silviu Rogobete (Doctor of Philosophy – Brunel University, Londra; consul general al României la Cape Town, Africa de Sud): Felicitari pentru determinarea cu care muncesti in a construi si trimite acele minunate reviste de presa. (iulie 2003)

David Dorian (poet, premiul Uniunii Scriitorilor la Festivalul de Poezie “George Coşbuc” 2005): Primesc de vreo doi ani, cu regularitate de cronometru, minunata sinteza a revistelor culturale pe care o faceti si ma simt mai bogat spiritual. (noiembrie 2005)

Mihai Fulger (critic de film, autorul cărţii “Noul val în cinematografia românească”; 2006): Felicitari pentru supliment [Supliment cinem@ – Postmodernismul in cinema], documentarea si sistematizarea sunt excelente. (iunie 2005)

Theodor Ban (Olanda, Preşedinte Romanians Wordwide Group): Va citesc de multa vreme, e drept prin intermediul e-mail-urilor trimise de prieteni. Uneori mi-am spus ca aceasta culegere „inedita” [no comment] arata alta fatza a Romaniei, cea adevarata care se incearca a se ascunde (mass-media oficiala si mai ales TV total aservite politicului, si nu in ultimul rand ceea ce se da pe TVR International). (august 2003)

Stefana Bianu (Franţa, Vice-presedinte al Consiliul Mondial Roman, membra a Consiliului Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania): draga alin, grupajele tale sunt fabuloase, dar fabulos este ca ai de unde sa le faci! privilegiul meu l-as transfera si altora, in special destarati ca mine, dar nu numai … (august 2005)

Elena Jean: Draga Alin, cu mare intirziere iti aduc calde multumiri ca nu m-ai uitat, ca te ingrijesti sa-mi trimiti revistele electronice pe care le intocmesti, dovedind discernamint, bun-simt si bun gust. (august 2003)

Petra Vlah: Felicitari pentru rabdarea, devotamentul si selectia inspirata, multumiri pentru efortul depus. (noiembrie 2002)

Lorena Armulescu: Alin Cristea, te felicit pentru ce faci! Aceasta retrospectiva culturala a anului 2002, pe cat de sintetica, pe atat de interesanta si de inteligent facuta, mi-a pricinuit o mare surpriza si o mare bucurie. Probabil ca ar fi fost foarte mult si „Anul Caragiale”: adica nu s-a scris foarte serios despre Caragiale in anul 2002 (in fond, lucrurile au fost spuse si chiar… de o vreme). Dar esti de neinlocuit si, probabil, de necrezut! Cu admiratie si cu multumiri (ianuarie 2003)

Dorin Stef: Ceea ce apreciez, dincolo de continutul pasajelor postate, este chiar modul in care tu faci selectia. Cu mult discernamint. Si spun asta deoarece o parte din publicatiile pe care tu pe parcurgi ajung sa la citesc „pe hirtie”. Nu e usor sa faci o selectie, cu atit mai mult cu cit ai la indemina publicatii in care se vehiculeaza idei, nu . Eu cred ca discernamintul e o arta si nu o meserie. (martie 2004)

Ioan Muslea: Faci o treaba formidabila, insa ce altceva mai faci ?????????? Shtii prea multe & citeshti enorm pentru a te limita la – ah, cat de necesara, de fapt !! – aceasta operatziune pashoptist/iluminista de limpezire a mintzii romanilor cea de pe urma. Ma bucur ca eshti tanar & ca incrancenarea/tenacitatea ta nu slabeshte defel. (septembrie 2003)

Pavel Burlacu: Ma gandesc ca din cand in cand sa va multumesc pentru munca nobila si altruista pe care o faceti… Realitatea ca fara acest „stimulent” mi-ar fi tare peste mana sa mai ajung sa vad ce mai spun literatii nostri… (septembrie 2005)

Razvan Hrenoschi: M-a surprins plăcut oferta Dvs., ca biet cetăţean şi în acelaşi timp prin natura serviciului pe care îl am, revist@ şi no comment par reale provocări pozitive într-un peisaj ,,arid”. (octombrie 2005)

Maria Gheorghe: Multumesc pentru ceea ce faceti pentru cei mai lenesi dintre noi, dar tot atit de interesati si pasionati de adierile spiritului si sufletului. (octombrie 2005)

Laura Huiban: revista ta imi ajuta foarte mult si ma intereseaza ca jurnalist dar si ca simplu om, consumator de cultura. (noiembrie 2005)

Dorin Rus: revist@, cinem@ si mai toate revistele electronice ce poata amprenta alin cristea subscriu aceluiasi scop: innobilarea celui ce citeste. (ianuarie 2006)

Cosmin Vaman: newsletterurile astea sunt cel mai bun lucru pe care l-am intalnit de cand utilizez netul. (ianuarie 2006)

Evelina Moraru: Obiectivitatea trecuta prin filtrul trairilor nemarturisite si a unei experiente profunde  de lectura, vizionari, selectii, fac cinste unui om de cultura si devin calitati ale revistei. […] Informatia este selectiva dar alcatuita cu profesionalism pentru a ne comunica esenta sub doua imperative:sensibilitatea atent camuflata si maturitatea evidenta a unui avizat. (ianuarie 2006)

Dumitru Tiutiuca: D-le Cristea, faceti un lucru extraordinar pentru care va multumesc. Desi citesc si eu revistele culturale, fiind profesor, apreciez punctul pe I pe care-l puneti. (februarie 2006)

Smaranda Dumitru: Acum cand revista editata de D-voastra implineste 4 ani va multumesc mult ca m-ati inclus si pe mine printre cei care o primesc. Este o deosebita placere pentru mine sa o citesc. Ceea ce faceti este ciudat si remarcabil de frumos si de interesant in acelasi timp. (martie 2006)

Domnina Razus: Va multumesc pentru initiativa de a crea reviste electronice interesante si diverse, tinand la curent cu aspecte importante ale lumii noastre pe oamenii foarte ocupati. (aprilie 2006)

Evelina Moraru: In vremuri atit de tulburi, in agitatia sarabandica a zilelor, ce confortant ca existati si va stiti drumul, menirea! Multumesc mereu. (aprilie 2006)

Marcel Prisneac: Tin sa spun ca atac de fiecare data cu nesat, imediat la aparitie, articolele despre cultura romana si cronicile de film pe care mi le trimiti. Apreciez stoicismul cu care faci aceasta treaba si vreau sa-ti spun ca, cel putin mie, aceste articole imi tin spiritul treaz, si imi dau un sens cu adevarat insemnat ideii de valoare cultural istorica. Imi repugna stirile „de senzatie” pe care le vad la mai toate ziarele si televiziunile comerciale. Sa ai spor si sa nu pregetezi in ceea ce faci. Cel putin in Cluj sunt multi tipi care stiu de tine si de multe ori intre prieteni discutam unele articole pe care le culegi si mi le trimiti. (mai 2006)

Horia Toncu: Primesc de ceva vreme ‘revista’ d-tale si ma intreb de multe ori daca existi cu adevarat. Conform unui truism, trebuia sa fii inventat , daca nu existai. Gustul sigur cu care faci selectia si aria larga de selectie, ma impresioneaza de fiecare data. Ma intreb cat e de mare colectivul care alcatuieste revista. Probabil ca raspunsul m-ar deconcerta. Fara vorbarie de prisos, iti multumesc. (mai 2006)

Ioan Oprescu: Va rog sa primiti multumirile mele cele mai alese impreuna cu aprecieri speciale pentru calitatea activitatii dvs. Intr-adevar selectia pe care o faceti intr-o uriasa cantitate de stiri, ierarhia prezentarii, totul vadeste bun gust si profesionalism. (septembrie 2006)

Vlad Patulescu: Domnule Cristea, Va felicit pentru suplimentul cinem@ [Postmodernismul in cinema] si va multumesc. Acelasi lucru si pentru cele trei reviste de care va acupati cu atata sarguinta, tenacitate si profesionalism. Succes pe mai departe. (iunie 2005)

Christina Onofrei: Ai facut o treaba minunata adunind [in no comment 28 – Readaptare] aceste articole care zugravesc un mod de a fi, un popor, poate o tara. Nu stiu ce sentiment au produs asupra altora, care le-au citit; mie mi-au lasat acelasi gust amar pe care il simt oridecite ori intru din nou in tara, dinspre Europa. Trecind granita din Ungaria in Romania, in citeva secunde, parca am parcurs sute de ani, inapoi in timp….. (iulie 2005)

Eugen Constantin Connert: “…o remarca rezultata din vizualizarea activitatii dvs. numai de pe site-urile de pe net si din articolele de ziar ce se refera la preocuparile dvs. literare, culturale: Sunteti inepuizabil!” (ianuarie 2009)

Mihaela-Alina Proca (Franta): Habar n-aveam ca se poate citi ceva asa de interesant in spatiul virtual romanesc. Si felicitari pentru calitatea prezentarii!!! (decembrie 2002)

Angela IGNAT-CONQUET (Franta): Felicitari pentru minunata revista a presei culturale. Mai ales ca eu sunt departe (Franta) si mai ales ca e domeniul meu de lucru (studenta in management cultural) , dar in special pentru ca asa pot sa ma bat in continuare pentru cultura romana avand surse scrise la indemana. (martie 2002)

Dan Rabinovici (Australia): Felicitari pentru implinirea unui an de activitate. Ma simt privilegiat sa primesc revist@, cinem@ si no comment. […] No comment este plin de tilc si haz. (februarie 2003)

Ovidiu Creanga (Marea Britanie): Sunt convins ca toata aceasta munca de editare (si toate celelalte) iti consuma o groaza de timp & energie, dar m-as bucura sa stiu ca nu vei inceta sa trimiti Revista Presei si altele! (martie 2002)

Felicia Ciupe (SUA): Multumesc ca mi-ai inclus si adresa mea la revista ta. O citesc cu sufletul la gura. Faci o treaba nemaipomenita. […] Cu respect si admiratie pentru ceea ce faci. (martie 2002)

Marin Ciobanu (SUA): Va felicit pentru realizarea revistei Dv literar electronice. Este o deosebita delectare sa o parcurg de aci, din sudul Californiei. (ianuarie 2006)

Edi Orasanu (Italia): Nu stiu eu multe, dar stiu ca in aceste doua luni si jumatate de Italia, tot ce ai trimis tu a fost ca o binecuvintare. Nu am chef sa te laud doar asa de trei lei (acum sint intr-un Icafe din Torino unde o ora de navigare costa 3 Euro), ci doar realizez ca nu pot sa tac, trebuie sa zic un sfint si drag: multumesc! (decembrie 2002)

Mirela Murariu (Olanda): Va multumesc ptr. textele trimise din diferitele dvs reviste, imi par chiar foarte interesante mai ales cele din no coment. Fiind peste hotare de cativa ani buni ma amuza inca sa aud ce se mai misca in tara noastra infloritoare :)). (octombrie 2005)

Peter Jacobi (Germania): Va multumesc mult pt. trimiterea extraselor din presa romana, le citesc cu interes. (septembrie 2005)

Mircea Gheorghe (Canada) : Apreciez foarte mult revist@ pentru bogatia si pertinenta informatiilor culturale. (martie 2006)

Menţionări în presă şi pe Internet despre newslettere şi site-ul Thymos

Alex. Leo Şerban (critic de film): Alin Cristea este furnica mereu trează care filtrează, filtrează, filtrează…; o face aşa, de-un pamplezir, de-un paregzamplu şi eu, unul, am mare încredere în gustul său. Revista lui Alin este un soi de memorie condensată a efemerului jurnalistic – paginile aurii ale gesturilor noastre recente: eşti în ea, deci exişti! (LiterNet, 2002)

Observatorul (Canada): La 22 februarie [2003] se împlineşte un an de când tânărul Alin Cristea din Oradea ne trimite în fiecare săptămână o revistă a revistelor săptămânale din ţară (la rubrica Ştiri primite din Ţară). O sinteză a principalelor articole, o analiză competentă. Cititorii noştri on line apreciază foarte mult revista. (februarie 2003)

Luminătorul (SUA): De dincolo de ocean, ne vin cu regularitate revistele electronice ale unui truditor pentru frumos. Se numeşte Alin Cristea, stabilit la Oradea. […] Dacă aveţi posibilitatea, aceste extrase sunt un ghid spre cărţile care merită comandate din România. (septembrie-octombrie 2004)

Adrian Criş: Orădeanul care deţine recordul editării de reviste electronice, trimise la peste 10.000 de adrese… […] Primele trei reviste electronice au fost lansate la 1 martie 2002: revist@, cinem@ şi no comment. ‘La început, le trimiteam numai cunoscuţilor, dintr-un Internet Cafe, în contrast absolut cu manelele care bubuiau’, îşi aminteşte Alin. Informaţiile culturale din revist@ (trimisă săptămânal la 700 de abonaţi) au ajuns repede să fie preluate de LiterNet, cel mai tare portal românesc de profil. (articolul “A venit poşta electronică…” din Ziarul financiar, 15 martie 2005 include articolul “Cultur@ la tot poporul” din Bihoreanul, 14-20 martie 2005)

Alin Cristea: Acum mai bine de trei ani am început newsletter-ele săptamînale: revist@, cinema@, no comment. Mi-am dorit încă de atunci un site care să folosească aceste informaţii culturale într-un mod mai dinamic, mai interactiv. Era necesar un astfel de site pentru a duce mai departe munca mea de trei ani. Cînd citeam revistele culturale, nu ştiam prea multe informaţii despre mulţi autori şi mi-aş fi dorit să gasesc o prezentare a jurnaliştilor din presa culturală. Asta am început pe site. Prezentare a instituţiilor, a revistelor, a editurilor, cu ajutorul unor citate… (Observator cultural, Nr. 41 (298), 8-12 decembrie 2005)

Claudiu Cobilanschi: Alin Cristea este un fel de bibliotecar. De peste patru ani de zile individul colează cu migală subiecte culturale printr-o metodă ce nu dă greş. […] Thymos, greu traductibil în „conştiinţă/pasiune”, s-a materializat în website, metamorfozându-se, din omida grasă ce se lăbărţea spre 1.500 de abonaţi, într-un fluture de site pătrăţos la arătare şi cult la devenire. E-reviste, enciclopedii, idei, resurse, info şi diverse – direcţii de circulat într-o duminică după-amiaza cu o cafea alături şi o nevastă dincolo. Vei respira, o dată cu noi, impresia de apartenenţă la acel ceva de care nu ai timp decât dacă eşti plătit pentru asta. (Averea, 10-11 decembrie 2005)

PRO TV Magazin: http://www.thymos.ro se recomandă ca un site de puzzle cultural, în care veţi găsi grupaje din principalele reviste culturale sau informaţii şi comentarii despre filmele de la TV. Nu sînt uitate cele mai noi apariţii de carte sau cinematografice, iar dacă vrei să te delectezi cu vorbele de duh ale unor personalităţi, aici e de tine. (Nr. 2, 13-19 ianuarie 2006)

România literară:  Alături de consacratul LiterNet, un site mai nou de la Oradea (dar cu bătaie, fireşte, în toată ţara) iese frumos în prim-plan. Thymos (http://www.thymos.ro) ne ţine la curent cu tot ceea ce se întîmplă, semnificativ, în România artistică. […] Cărţi bune, filme de văzut neapărat, portrete ale unor personalităţi: secţiunile portalului dau, fiecare în parte şi toate împreună, o idee despre vitalitatea şi consistenţa culturii contemporane.” (Nr. 24, 16 iunie 2006)

Claudiu Komartin: Recomand cu încredere revista Egophobia.ro. De asemenea, Thymos – o descoperire mai recentă –, precum şi cunoscuta Liternet.ro. (Ziarul de duminică, Nr. 46 (328), 24 noiembrie 2006)

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s